sobota, 9 listopada 2013

Pasztet z drobiowych wątróbek

Dziś mam dla was przepis na domowy pasztet. Idealnie rozsmarowuje się na kanapkach.


Składniki 

  • 300 g drobiowych wątróbek 
  • cebula
  • marchewka 
  • 3 łyżeczki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa. 

Wykonanie 


Wątróbki myjemy, następnie kroimy je grubą kostkę. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle, wlewamy wodę, dusimy do miękkości (pod przykryciem). Wątróbkę, cebulę oraz marchewkę mielimy po kolei w maszynce do mielenia przynajmniej dwukrotnie. Składniki dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Pasztet przechowujemy w lodówce. 





Smacznego :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz