niedziela, 30 marca 2014

Palmiery z nutellą

Prosty i pyszny wypiek z ciasta francuskiego. Dziś w wersji na słodko, idealne do kawy. W planach mam jeszcze wersję wytrawną, która z kolei będzie idealna na przekąskę na przykład podczas imprezy.


Składniki 

  • arkusz ciasta francuskiego (około 370 g ) 
  • 4 łyżki Nutelli

Wykonanie 

 

Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie smarujemy połową Nutelli. Boki ciasta składamy na pół, do środka (jak na rysunku). Znowu smarujemy Nutellą, po czym każda połowę składamy na pół. Smarujemy resztą Nutelli. Składamy jak książkę.

Ciasto kroimy w około centymetrowe plasterki. Następnie układamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu, aż ciastka będą miały złoty kolor. Studzimy na kratce. 


Smacznego :) 

1 komentarz :

  1. a wydawało mi się, że palmierów to już nie można ulepszyć... ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń