piątek, 14 marca 2014

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Placek ten kojarzy mi się z ciepłem i ze słońcem. Może to zasługa cudownego, radosnego koloru brzoskwiń. Ciasto idealne na weekend i na początek wiosny. Proste w przygotowaniu, nie potrzebny jest nawet mikser. Wystarczy wymieszać składniki za pomocą szpatułki. 



Składniki 


  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 jajka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody 
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki 
  • 3 łyżki płatków czekoladowych 
  • cukier puder

Wykonanie 

 

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy, Dodajemy jogurt naturalny, olej, jajka oraz płatki czekoladowe. Mieszamy do momentu połączenia się składników.Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego :)

15 komentarzy :

  1. O mniam- natychmiast poproszę kawałek kurierem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Excellent dish14 marca 2014 21:04

      :) Niestety, po cieście pozostało już tylko wspomnienie.

      Usuń
  2. Właśnie godzinkę temu zostało upieczone i wygląda na to, że jutro trzeba będzie zrobić kolejne!! Jest po pierwsze szybkie w robieniu a po drugie PRZEPYSZNE :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie czy te płatki czekoladowe to takie sniadaniowe czy zwykle płatki czekolady ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upiekłam zobaczymy co wyszło, przy czym popełniłam mały błąd w składnikach jest olej a w opisie robienia ciasta go nie ma. Mąż dyktował co w opisie i klapa alee myślę ze będzie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam kolegom w pracy, wszyscy sa zachwyceni, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Zapraszam do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń
  6. A czy można dać świeże brzoskwinie zamiast z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można dodać jogurt brzoskwiniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam z jogurtem brzoskwiniowym.

      Usuń
  8. A czy mogą być same żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie również już w piekarniku jednak w lodówce zabrakło jogurtu dałam mleko .pachnie pięknie. Mam nadzieje że równie będzie pyszne. Pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń