czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczak z papryką i śmietaną

Na moim blogu znajdziecie nie tylko przepisy na różnorodne słodkości, ale także na potrawy nadające się na obiad albo kolację.
 

Składniki:

  • około 300 gram piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 papryki w różnym kolorze
  • pomidory w puszce
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200g śmietany 18% (małe opakowanie)
  • około 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: przyprawa kebab-gyros, papryka ostra, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Sól, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz kminek mieszamy z olejem. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do pokrojonego wcześniej mięsa. Dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niego cebule pokrojone w piórka, smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wszystko dokładnie mieszamy, po czym wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką oraz przyprawą kebab-gyros.







Najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego!

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz