niedziela, 10 lutego 2013

Kruche babeczki z brzoskwiniami

Długo się zbierałam, żeby je w końcu zrobić, ale nareszcie są :) Były w sam raz na spotkanie z przyjaciółkami.

Przepis na około 14 babeczek

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • odrobina soli

Dodatkowo

  • brzoskwinie z puszki albo świeże
  • galaretka pomarańczowa
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Wykonanie

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy żółtka, sól oraz pokrojone w małą kostkę zimne masło. wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, a następnie wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wykładamy nim foremki do babeczek. Nakłuwamy je widelcem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.
 
Najłatwiej z foremek wyjąć już ostudzone babeczki, wtedy unikniemy ich pokruszenia.
 
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę, wkładamy mniej więcej po łyżeczce owoców do każdej z babeczek. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała do końca.
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią babeczki.
 




 
 
 

 
Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Uwielbiam takie małe babeczki nadziane czymś pysznym:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń