środa, 20 lutego 2013

Szaszłyczki z indykiem

Szaszłyki z delikatnym mięsem z indyka to danie w sam raz na obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, za to efekt jest wprost wspaniały. Mięso przechodzi aromatem boczku, cebulki i papryki.
 
 

Składniki (na 4 sztuki)

  • pierś z indyka
  • żółta papryka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 dymki lub 1 zwykła cebula
  • pieprz
  • sól
  • jajko
  • bułka tarta
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • olej do smażenia
Wykonanie
 
Pierś z indyka kroimy na 4 kawałki, po czym rozbijamy je tak jak kotlety. Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy ją w dużą kostkę.
Dymki kroimy na ćwiartki, a boczek w dużą kostkę.
 
Na patyczki nabijamy cebulę, boczek, paprykę. I znowu cebulę, boczek itd. Na jeden patyczek powinny wejść po 4 kawałki każdego ze składników. Tak przygotowane szaszłyki owijamy mięsem z indyka.
 
Następnie zabieramy się za panierowanie. Przygotowujemy dwa talerze, na jeden z nich wysypujemy bułkę tartą, na drugim roztrzepujemy jajko. Szaszłyki obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
 
Tak przygotowane szaszłyki smażymy do zarumienienia na rozgrzanym oleju.
 



 
 
 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz