wtorek, 9 kwietnia 2013

Hamburger Marty

A dziś przepis na danie wymyślone w 1904 roku. W sam raz dla naszych mężczyzn. Troszkę warzyw, duży kotlet z wołowiny, to coś co panowie lubią najbardziej. A to moja wersja hamburgera :)
 

Składniki (na 4 hamburgery)

  • 600 dag mielonej wołowiny
  • 4 pszenne bułki
  • sos czosnkowy (u mnie domowej roboty)
  • duży pomidor bez skórki
  • 8 liści sałaty
  • 4 ogórki korniszone
  • olej lub oliwa do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody 
  • 4 rzodkiewki
  • 8 plasterków świeżego ogórka

Wykonanie

Do mielonego mięsa wołowego dodajemy sos Worcestershire, musztardę Dijon oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy szybkimi ruchami. Mięso dzielimy na cztery części, następnie formujemy burgery.
 
Ogórki, rzodkiewki i pomidora kroimy w plasterki. Cebule kroimy w piórka, następnie podsmażamy ją razem z cukrem na oleju.
 
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie około 4 minuty na każdej stronie.
 
Bułki kroimy na pół, podpiekamy chwilę w piekarniku. Spód oraz górę bułki smarujemy sosem czosnkowym. Na spodzie układamy dwa liście sałaty, następnie usmażone wcześniej mięso, pomidory, ogórki, rzodkiewki oraz usmażoną cebulę. Przykrywamy górą bułki. I gotowe.
 
 
 


 

 

1 komentarz :

  1. Małonek to chyba będzie wniebowzięty jak skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń