niedziela, 14 kwietnia 2013

Łosoś w sosie śmietanowo-serowym

Miękka i soczysta rybka zapiekana w śmietanowo-serowym sosie z dodatkiem świeżej pietruszki. Zaletą tego dania jest szybki czas przygotowania, zaledwie pół godziny. A efekt, jak dla mnie, świetny. Rybkę podawać możemy z bagietką - tak było tym razem u mnie. Jednakże bardzo dobrze smakuje również z ryżem.
 

Składniki

  • 4 kawałki łososia
  • sól
  • 400 g śmietany 18 %
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • świeża pietruszka
  • 250 - 300 g żółtego sera

Wykonanie

Łososia oprószamy solą ze wszystkich stron. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu mieszamy osiemnastoprocentową śmietankę, jogurt naturalny, starty ser oraz dwie łyżki posiekanej pietruszki.
 
Po dwudziestu minutach rybę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
 

 
 
Smacznego!
 

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz