środa, 19 czerwca 2013

Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Coś pysznego i słodkiego w sam raz do kawki. Babeczki są bardzo kruche i nie za słodkie, wszystko jednak uzupełnia słodki, czekoladowy krem. Nie wymagają one zbyt dużo czasu na przygotowanie, a efekt jest na prawdę świetny. Szybki deser, w sam raz w czasie trwającej jeszcze u nie sesji. Ostatni egzamin za tydzień, a potem upragniony odpoczynek :)





Składniki

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w zamian dodajemy 3 łyżki kakao)
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem
  • puszka masy kakaowej
  • 90 g miękkiego masła

Mąkę, zimne masło, cukier puder oraz żółtka siekamy za pomocą noża, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.

Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek (około 20 tradycyjnych foremek). Aby ciasto nie przylepiło się do foremek, możemy posmarować je za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Babeczki pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.


Za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę miękkie masło. Następnie dodajemy do łyżce masy kakaowej, cały czas miksując. Masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie przekładamy krem do rękawa cukierniczego i wypełniamy korpusy babeczek. Przechowujemy w lodówce.







Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz