czwartek, 27 czerwca 2013

Łosoś na szparagach

Do danie to spełnienie prośby mojego narzeczonego, który jest wielbicielem łososia w każdej postaci. Tym razem dodatkowo miał też ochotę na szparagi, które ostatni raz jadł w dzieciństwie. I tak powstał łosoś w ziołowej marynacie ułożony na szparagach. Danie łatwe w przygotowaniu, a efekt na prawdę świetny.


 Składniki

  • 4 kawałki łososia ze skórą
  • 6-7 łyżek oliwy
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka koperku
  • około 10 zielonych szparagów
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie


Przygotowujemy marynatę. W naczyniu mieszamy 5 łyżek oliwy wraz z bazylią, oregano, tymiankiem oraz koperkiem oraz odrobiną soli. Smarujemy rybę wykonaną wcześniej marynata, najlepiej za pomocą pędzelka. Rybę możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Następnie każdy kawałek łososia zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 30 minut.

Szparagi myjemy, Chwytamy palcami za końcówkę łodygi i odłamujemy jej najtwardszą część. Następnie szparagi polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmujemy szparagi z patelni, układamy na talerzu. Następnie na szparagi kładziemy upieczone kawałki łososia. Możemy podawać na przykład z bagietką.




Smacznego :) 

1 komentarz :

  1. pyszna rybka, ładnie podana, tylko usiąść i zjeść ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń