poniedziałek, 25 listopada 2013

Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa z szynkowara

O wyższości domowej wędliny nad taką zakupioną w sklepie nie trzeba dużo mówić. Dziś kolejny wyrób z szynkowara: domowa wędlina z piersi kurczaka oraz wieprzowej łopatki. Jak dla mnie jest świetna, doskonale przyprawiona. 



Składniki 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • łyżeczka miodu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Wykonanie 


Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Łopatkę oraz piersi z kurczaka wkładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, mód oraz żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek, a w nim wyrobioną wcześniej masę. Szynkowar zamykamy , a następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie umieszczamy do w garnku w wodą. Gotujemy około dwie godziny w temperaturze 80 stopni. Po gotowaniu czekamy, aż całosć wystygnie, po czym znów umieszczamy szynkowar w lodówce na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wędlina gotowa jest do spożycia. 






 Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Świetny przepis! Na pewno ta wędlinka zagości na moim świątecznym stole. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń