wtorek, 19 marca 2013

Karkówka zapiekana z ogórkami

Dziś przepis na danie w sam raz na obiad. Z  pewnością przypadnie do gustu Waszym mężczyzną :) Karkówka jest mięciutka, przechodzi aromatem ogórków. A sos? Po prostu wyśmienity. U mnie podana była razem z bagietką.

Składniki

  • trzy plastry karkówki (1,5 - 2 centymetry każdy)
  • 250 g pieczarek
  • słoik ogórków korniszonych  
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ketchupu
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka
  • olej do smażenia

Wykonanie

 
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem, nacieramy majerankiem. Następnie obtaczamy je w mące. Mięso obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
 
Ogórki korniszone kroimy w kosteczkę, pieczarki natomiast w plasterki, cebulki kroimy w piórka. Pieczarki oraz cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem.
 
Niepełną szklankę soku z ogórków dopełniamy przegotowaną wodą, dodajemy ketchup oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
 
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, następnie ogórki, pieczarki z cebulą. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
 
Pieczemy około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.  
 
 


 
 
Smacznego :)
 

1 komentarz :

  1. Podoba mi się ten przepis...muszę przygotować taką karkówkę...lubimy mięsko:)

    OdpowiedzUsuń