środa, 5 czerwca 2013

Pączki hiszpańskie


Dziś odrobina słodyczy. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Są pracochłonne, jednak warto...  W cukierni znajdziecie je pod nazwą gniazdka. Przygotowujemy je z parzonego ciasta. Są delikatne, lekkie, puszyste. Słodyczy nadaje im lukier, którym są polane.



 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • odrobina soli
  • olej (do smażenia)
  • szklanka wody

Składniki na lukier

  • 200 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • około 3 łyżki wody

Wykonanie

W garnku gotujemy szklankę wody z masłem oraz solą. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Studzimy.
Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka. Miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku około 10 centymetrów. Każdy z nich smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Na kwadraty wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm).
W garnku rozgrzewamy olej. Pączki wkładamy partiami, papierem do góry. Po około minucie papier lekko odchodzi. Smażymy po około 5 minut, z każdej strony. Pączki wyjmujemy, odsączmy na bibule. Studzimy.
Cukier puder mieszamy z wodą oraz sokiem z cytryny. Pączki polewamy lukrem.
 







Smacznego :)

1 komentarz :