poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Schab w pieprzu - domowa wędlina

Dziś zapowiadany już wcześniej przepis na schab w kolorowym pieprzu. Trzeba przyznać, że czasem lepiej zrobić wędlinę w domu, niż kupować ją w sklepie. Ta domowa jest pozbawiona konserwantów, dłużej pozostaje świeża, jest bardzo smaczna. Przygotowywaniem domowych wędlin zaraziłam się chyba od mamy, która od jakiegoś czasu regularnie je przygotowuje i całkowicie zrezygnowała z kupowania wędlin w sklepach.

Składniki

  • schab wieprzowy (1-1,5 kg)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki kolorowego pieprzu (grubo mielonego)

Wykonanie


Schab myjemy, osuszamy. Następnie dokładnie nacieramy solą oraz kolorowym pieprzem. Mięso szczelnie owijamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Schab przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, godzinę na każdy kilogram mięsa.






Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz