czwartek, 22 sierpnia 2013

Sernik baneffe z masą kajmakową oraz bananami

Przepis na ten sernika znalazłam na blogu Moje Wypieki. Jak dla mnie to jeden z najlepszych serników, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Nie za słodki, na spodzie z ciasteczek digestive, z bitą śmietaną. Po prostu cudo :)


 

Składniki


Spód

  • 120 g ciasteczek typu digestive
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • puszka masy kajmakowej - około 4oo g 
Dodatkowo

  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • łyżka cukru pudru
  • kilka kostek mlecznej czekolady

Wykonanie


Spód: Ciasteczka kruszymy na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka, wyrównujemy, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki.


Masa serowa: Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Jajka miksujemy. Dodajemy cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę po łyżce twarogu oraz serka mascarpone. Miksujemy wszystko do otrzymania bezgrudkowej masy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.


Masę serową dzielimy na dwie części. Jedna z nich powinna być 100 gram lżejsza. Do lżejszej dodajemy pół puszki masy kajmakowej, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na schłodzony spód wylewamy masę serową z kajmakiem. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika, na wierzch delikatnie wykładamy białą masę serową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około godzinę w temperaturze 150 stopni. Po zakończeniu pieczenia lekko uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Wierzch i boki sernika smarujemy pozostałą masą kajmakową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Plasterki bananów układamy na górze sernika, tak aby na siebie zachodziły. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy śmietanę na banany. Wierzch posypujemy startą czekoladą.








3 komentarze :

  1. Wygląda niesamowicie pysznie! Mam teraz na taki ogromną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O *_* Zjadłabym całość! *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam ogromną przyjemnośc jesc i robic taką pysznośc :) troszkę inny przepis , ale ten Twój prezentuje sie równie pieknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń