Dziś mam dla Was przepis na rybne kuleczki z pastą curry oraz ryżem. Idealne na weekendowy obiad.
Składniki (na 4 porcje)
- kilogram filetu białej ryby
- 200 g ryżu
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- sól pieprz
- mąka (do obtoczenia kuleczek)
- olej do smażenia
Wykonanie
W garnku gotujemy wodę, nie solimy. Dodajemy mleko kokosowe. Wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy go i odstawiamy, aby ostygnął.
Rybę kroimy w mniejsze kawałki, a następnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tak samo postępujemy z ryżem. Rybę oraz ryż mieszamy, dodajemy pastę curry. Mieszamy wszystko za pomocą blendera. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z masy formujemy kuleczki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Kuleczki wyśmienicie smakują z surówką coleslaw.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz