sobota, 26 lipca 2014

Rybne kuleczki z pastą curry oraz ryżem.

Dziś mam dla Was przepis na rybne kuleczki z pastą curry oraz ryżem. Idealne na weekendowy obiad. 



Składniki (na 4 porcje) 

  • kilogram filetu białej ryby 
  • 200 g ryżu 
  • 3 łyżki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki pasty curry 
  • sól pieprz 
  • mąka (do obtoczenia kuleczek) 
  • olej do smażenia 

Wykonanie 


W garnku gotujemy wodę, nie solimy. Dodajemy mleko kokosowe. Wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy go i odstawiamy, aby ostygnął.  

Rybę kroimy w mniejsze kawałki, a następnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tak samo postępujemy z ryżem. Rybę oraz ryż mieszamy, dodajemy pastę curry. Mieszamy wszystko za pomocą blendera. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Z masy formujemy kuleczki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Kuleczki wyśmienicie smakują z surówką coleslaw. 





Smacznego :) 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz