środa, 30 lipca 2014

Piersi z kurczaka w sosie curry

Dziś danie z cyklu 'dobre ale brzydkie' i mało fotogeniczne (chyba z powodu sosu). Jednak zapewniam Was, że smakuje wyśmienicie z dodatkiem ryżu albo pieczywa. Bardzo często gości na moim stole. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Składniki 

  • 2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 
  • puszka pomidorów 
  • 2 cebule 
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • 4-5 łyżeczek curry 
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia 

Wykonanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso wyjmujemy z oleju. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w piórka cebule. Następnie dodajemy do nich curry, mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy usmażone wcześniej piersi z kurczaka, mieszamy.

Do mięsa i cebuli wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie po łyżce dodajemy śmietanę, mieszamy. Chwilę gotujemy. Jeżeli sos jest za mało pikantny dodajemy jeszcze curry. Wyśmienicie smakuje z ryżem lub pieczywem. 




Smacznego :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz