poniedziałek, 21 lipca 2014

Surówka: Coleslaw

Powstania tej surówki zdaniem historyków kulinarnych należy dopatrywać się już w czasach rzymskich. Jej podstawą jest zawsze surowa biała kapusta. Dodatki do niej ciągle ewoluują, w zależności od upodobań kucharzy. Dziś przedstawiam Wam moją ulubioną wersję tej popularnej surówki. 


Składniki 

  • mała główka białej kapusty 
  • 2-3 marchewki 
  • średnia cebula 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • pół szklanki majonezu 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1/8 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki octu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Wykonanie 


Marchewki obieramy, następnie wraz z kapustą trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy. W miseczce mieszamy cukier puder, majonez, mleko, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 




Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz