środa, 30 lipca 2014

Piersi z kurczaka w sosie curry

Dziś danie z cyklu 'dobre ale brzydkie' i mało fotogeniczne (chyba z powodu sosu). Jednak zapewniam Was, że smakuje wyśmienicie z dodatkiem ryżu albo pieczywa. Bardzo często gości na moim stole. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Składniki 

  • 2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 
  • puszka pomidorów 
  • 2 cebule 
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • 4-5 łyżeczek curry 
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia 

Wykonanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso wyjmujemy z oleju. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w piórka cebule. Następnie dodajemy do nich curry, mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy usmażone wcześniej piersi z kurczaka, mieszamy.

Do mięsa i cebuli wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie po łyżce dodajemy śmietanę, mieszamy. Chwilę gotujemy. Jeżeli sos jest za mało pikantny dodajemy jeszcze curry. Wyśmienicie smakuje z ryżem lub pieczywem. 




Smacznego :) 

sobota, 26 lipca 2014

Rybne kuleczki z pastą curry oraz ryżem.

Dziś mam dla Was przepis na rybne kuleczki z pastą curry oraz ryżem. Idealne na weekendowy obiad. 



Składniki (na 4 porcje) 

  • kilogram filetu białej ryby 
  • 200 g ryżu 
  • 3 łyżki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki pasty curry 
  • sól pieprz 
  • mąka (do obtoczenia kuleczek) 
  • olej do smażenia 

Wykonanie 


W garnku gotujemy wodę, nie solimy. Dodajemy mleko kokosowe. Wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy go i odstawiamy, aby ostygnął.  

Rybę kroimy w mniejsze kawałki, a następnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tak samo postępujemy z ryżem. Rybę oraz ryż mieszamy, dodajemy pastę curry. Mieszamy wszystko za pomocą blendera. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Z masy formujemy kuleczki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Kuleczki wyśmienicie smakują z surówką coleslaw. 





Smacznego :) 


środa, 23 lipca 2014

Magdalenki

Małe francuskie biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek, są idealne do popołudniowej kawy. Wypieka się je w specjalnych foremkach, tak aby uzyskały swój charakterystyczny kształt. 


Składniki 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g drobnego cukru do wypieków 
  • 3 jajka 
  • 100 g masła 
  • skórka otarta z cytryny 

Wykonanie 


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Masło rozpuszczamy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, wlewamy wystudzone masło oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. 

Przygotowaną masą napełniamy formę do magdalenek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 




Smacznego :) 

Inspiracja: Moje wypieki

poniedziałek, 21 lipca 2014

Surówka: Coleslaw

Powstania tej surówki zdaniem historyków kulinarnych należy dopatrywać się już w czasach rzymskich. Jej podstawą jest zawsze surowa biała kapusta. Dodatki do niej ciągle ewoluują, w zależności od upodobań kucharzy. Dziś przedstawiam Wam moją ulubioną wersję tej popularnej surówki. 


Składniki 

  • mała główka białej kapusty 
  • 2-3 marchewki 
  • średnia cebula 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • pół szklanki majonezu 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1/8 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki octu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Wykonanie 


Marchewki obieramy, następnie wraz z kapustą trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy. W miseczce mieszamy cukier puder, majonez, mleko, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 




Smacznego :)

poniedziałek, 14 lipca 2014

Kurczak z curry oraz ryżem

Bardzo długo mnie tu nie było (głównie ze względu na studia) za co bardzo przepraszam. Licencjat obroniony na piątkę, także mogę do Was wrócić z nowymi przepisami oraz pomysłami. Dziś przedstawiam Wam przepis na kurczaka z curry oraz ryżem.
 
 


Składniki 


  • 3 udka z kurczaka 
  • 3 podudzia z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • 200-250 g ryżu 
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 3 łyżeczki curry
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • olej

Wykonanie 

 

Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, kurczaka obsmażamy na oleju na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Cebulę zdejmujemy z patelni, wsypujemy na nią ryż, chwilę go podsmażamy. Do ryżu dodajemy usmażoną wcześniej cebulę z curry, dokładnie mieszamy. 

Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy ryż z cebulą. Zalewamy bulionem. Pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach.



Smacznego :)