czwartek, 26 września 2013

Keftedes - kuchnia grecka

Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Uchodzi za jedną z najwspanialszych na świecie. Dziś proponuję wam keftedes - greckie klopsiki pełne ziół. U mnie były ona upieczone w piekarniku, ale również możemy usmażyć je w towarzystwie oliwy na patelni.

 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 125 ml mleka
  • 2 kromki chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub pietruszki suszonej
  • 4 łyżki oregano 
  • 2 łyżki mięty
  • średnia cebula
  • jajko
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Wykonanie


Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Z kromek chleba odrywamy skórkę, resztę kromki moczymy w mleku. Odstawiamy na chwilę, po czym odciskamy z chleba nadmiar mleka. W naczyniu mieszamy mięso mielone, odciśnięty chleb, czosnek, oraz jajko. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz miętę, pietruszkę oraz oregano. Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie formujemy małe klopsiki (około 20 sztuk). Blachę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka, następnie układamy na niej klopsiki, które również smarujemy niewielką ilością oliwy. Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 15-20 minut. Klopsiki możemy również usmażyć na rozgrzanej patelni.




Smacznego :)


 

1 komentarz :