wtorek, 10 września 2013

Zapiekanki z warzywami oraz kurczakiem

Pogoda za oknem nie najlepsza. Spędzam wieczór z kubkiem herbaty oraz stosem gazet. A dla was mam propozycję na zapiekanki z kurczakiem oraz warzywami. Świetny danie, które możemy przygotować w mniejszych naczynkach, takich jakie zobaczycie u mnie. W sam raz na jedną porcję. Można też przygotować je w większym naczyniu żaroodpornym, na przykład na rodzinny obiad.


 

Składniki


  • filet z piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • mała pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • mały por
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do kurczaka

 Wykonanie


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por w cienkie półplasterki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z porem, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy, dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy do momentu aż warzywa zmiękną.  

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, na pół miękko. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą do kurczaka. 
Przygotowujemy żaroodporne naczynia do zapiekania. U mnie są dwa małe. Ale jeżeli powiększycie ilość składników, zapiekankę możecie przygotować w jednym dużym naczyniu.

Składniki układamy warstwami. Na spodzie kładziemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Delikatnie posypujemy je solą oraz pieprzem. Następnie wykładamy mięso z piersi kurczaka. Kolejna warstwa to usmażone wcześniej pieczarki oraz posypane solą oraz pieprzem ziemniaki. Na wierzch układamy usmażone warzywa. Całość posypujemy tartym serem.


Naczynia przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godzinę. Jeżeli zapiekankę przygotowywać będziecie w większym naczyniu, wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 30 minut.







Smacznego :) 




1 komentarz :

  1. Mmmm.... zapisuję przepis. Na jesienne dni w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń