sobota, 7 września 2013

Pizza Marty

Miał być wpis o kurczaku w cytrynie oraz białym winie. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. Doszłam do wniosku, że muszę się z wami podzielić przepisem na pizzę, która dziś powstała w mojej kuchni. Krótko mówiąc - zrobiła furorę. Grube ciasto, masa sera oraz ulubionych dodatków. Polecam :)



Składniki (blacha 32×28)

  • 4 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • salami (około 50 g)
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 250 g startego żółtego sera
  • 6 łyżek ketchupu

Wykonanie


Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier, wlewamy mleko. Dodajemy ciepłą wodą. Odstawiamy na około pięć minut. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie. Blachę smarujemy olejem, wylepiamy ciastem.
Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu (chyba, że wolicie inny sos pomidorowy), następnie posypujemy połową startego sera, układamy salami, szynkę oraz czerwoną paprykę. Całość posypujemy pozostałym żółtym serem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.





Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Pizza wygląda naprawdę mega apetycznie i gdyby nie to, że już dziś jestem ustawiona z przyjaciółką na obiad w Dominium, to Twój przepis na pewno byłby wypróbowany od razu :) A tak to poczeka pewnie do przyszłego tygodnia, bo w weekend wypad w góry nas czeka!

    OdpowiedzUsuń