środa, 23 lipca 2014

Magdalenki

Małe francuskie biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek, są idealne do popołudniowej kawy. Wypieka się je w specjalnych foremkach, tak aby uzyskały swój charakterystyczny kształt. 


Składniki 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g drobnego cukru do wypieków 
  • 3 jajka 
  • 100 g masła 
  • skórka otarta z cytryny 

Wykonanie 


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Masło rozpuszczamy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, wlewamy wystudzone masło oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. 

Przygotowaną masą napełniamy formę do magdalenek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 




Smacznego :) 

Inspiracja: Moje wypieki

1 komentarz :