czwartek, 2 maja 2013

Muffiny noce i dnie z polewą czekoladową

Szukałam inspiracji na muffiny, które mogłabym upiec na 18-nastkę mojej kuzynki. I wpadł mi w ręce ten przepis. Muffiny te są gładkie, lekkie, mają cudowny czekoladowy smak. Mam nadzieję, że was zainspiruję.

 

Składniki (na 12 muffinek)

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 120 g cukru
  • 125 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • czekoladowe gwiazdki do dekoracji
 

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kakao i wodę umieszczamy w małej miseczce, rozcieramy łyżką na pastę. Odstawiamy. Do misy miksera wkładamy masło. Ucieramy je na gładką, puszystą masę. Dodajemy cukier, nadal ucieramy. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugi,. Po każdym jajku miksujemy wszystko do gładkości. Dodajemy pastę z kakao oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy.
 
Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. dolewamy mleko. Mieszamy wszystko.
 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Muffiny studzimy na kratce.
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią ostudzone babeczki. Muffiny dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami.
 


 
Smacznego :)
 
 
 

1 komentarz :