sobota, 25 maja 2013

Pierogi ruskie

Delikatne, cienkie ciasto oraz aromatyczny farsz, a w rezultacie otrzymujemy cudne pierogi. Przekonały nawet mojego narzeczonego, który początkowo twierdził, że za ruskimi pierogami po prostu nie przepada.


Składniki

  • 450-500 g mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 350-400 ml gorącej wody
  • około 50 g masła
  • 500 g białego sera (najlepiej tłustego)
  • 500 g ziemniaków
  • cebula
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana
  • ulubiona surówka

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, bardzo dokładnie roztłukujemy je tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ser rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę kroimy w drobną kostką, a następnie smażymy na maśle. Ziemniaki, biały ser oraz cebulę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

Następnie zabieramy się za ciasto. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Łączymy składniki. Zagniatamy ciasto na stolnicy około 10 minut. Ciasto dzielimy na części - tak będzie łatwiej je rozwałkować. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm.

Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem, zlepiamy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz łyżki oleju. Wkładamy pierogi, gotujemy je około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wyśmienicie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, a także ulubionej surówki.









1 komentarz :

  1. Uwielbiam pierogi ruskie, chyba moje ulubione, ale niestety rzadko można trafić smaczne. Te wyglądają przepysznie.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń