poniedziałek, 13 maja 2013

"Kanapka" z piersi kurczaka

Szukałam pomysłu na szybki obiad... i znalazłam. Danie po prostu ekspresowe, ale efekt po prostu znakomity. Mięso jest delikatne, soczyste, pachnące dodanymi do niego przyprawami. Mój narzeczony był zachwycony. Szczególnie polecam wam to danie.
 
 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plasterki pomidora bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 plasterków świeżego ogórka
  • ulubiony sos (u mnie czosnkowy)
  • łyżka ziół prowansalskich
  • odrobina słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz słodką papryką. Tak przygotowaną marynatą zalewamy piersi z kurczaka. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej.
 
Piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, około 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie mięso zdejmujemy z patelni i kroimy na pół. Mięso znów umieszczamy na patelni, tym razem smażymy również 3 minuty przeciętą stroną do dołu.
 
Na talerzu umieszczamy jedną z części piersi z kurczaka, smarujemy ją sosem. Następnie układamy dwa plasterki pomidora oraz cztery plasterki świeżego ogórka. Przykrywamy drugą połową piersi z kurczaka.



 

 
 







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz