piątek, 10 maja 2013

Warkocze z polędwiczek wieprzowych

Danie bardzo proste, a zarazem bardzo efektowne i eleganckie. Warkocze z polędwiczek powstały podczas mojego pobytu u rodziców w Szkocji. Świetnie prezentują się na cudownych talerzach mojej mamy. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem sosu serowo-kremowego.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • oliwa oliwek

Wykonanie

Obie polędwiczki nacinamy wzdłuż na trzy paski. Musimy uważać, aby nie przeciąć ich do końca. Pierwszy pasek oprószamy solą, pieprzem oraz papryką. Drugiego paska nie przyprawiamy. Kładziemy na nim szynkę parmeńską Trzeci pasek nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą oraz pieprzem. Paski zaplatamy w warkocz, na końcu spinamy wykałaczką.

Warkocze smarujemy oliwą z oliwek, a następnie obsmażamy je z obu stron na patelni, do momentu, aż lekko się zarumienią. Polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik. Pozostawiamy w nim warkocze na około 10 minut.

Sos serowo - kremowy

  • 3 łyżki twarożku śmietankowego
  • 3 łyżki startego ulubionego sera żółtego
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz